Ως κάτοχος nc που το έχω σε αγγελία και που το αγόρασα μεταχειρισμένο πουλώντας ένα 207 rallye έχω να πω τα εξής σε επίδοξους αγοραστές. Και για να μη παρεξηγηθώ θα ξεκινήσω λέγοντας πως το δικό μου ναι μεν είναι ακόμα στα γνωστά sites αγγελιών αλλά είναι μόνο και μόνο για να δω τι παίζει. Άλλωστε μέσα στο forum το είχα βάλει και τελικά άλλαξα γνώμη δε το πουλάω.Η τιμή ειναι αυτή που θα ήθελα- όχι συζητήσιμη- γιατί πολύ απλά δε με συμφέρει να το δώσω πιο λίγο και να σκάσω λεφτά για πιο οικονομικό, δε γίνεται απόσβεση. Γι αυτό πλέον έχω τη δραστική λύση στον αυτοκινητόδρομο που κάνω πολλάααααααα χμ λόγω δουλειάς με 90- όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου και είναι προγραμματισμένο το ταξίδι- και κάνει κατανάλωση 6lt/100χμ...Τώρα αν κάποιος μου κάνει προσφορά αυτά που λέω θα το σκεφτώ πάλι, αν και δε το κυνηγάω.
Όταν πουλούσα το 207 στο αντίστοιχο forum είχα δει ακριβώς αυτό που συμβαίνει εδώ. Οι μεν αγοραστές έμπαιναν και πόσταραν "βρήκα αυτό, είναι καλό?", τα δε μέλη να συμβουλεύουν- ορθά- και οι αγοραστές πήγαιναν στην καλύτερη επιλογή κόστους/ ποιότητας- λογικό , άλλωστε αυτό γίνεται στην ελεύθερη οικονομία-. Έτσι άνθρωποι που είχαν ανάγκη από χρήματα "σκότωναν" καλά αυτοκίνητα, παρασέρνοντας όλους τους υπόλοιπους που απλά έβλεπαν σε βάθος χρόνου πως θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Έτσι βλέπω κι εδώ γίνεται ακριβώς το ίδιο, οι τιμές των mx-5 έχουν ξεφτιλιστεί εντελώς- όπως όλα άλλωστε-. Αλλά ειλικρινά προτιμώ να πηγαίνω με 80 και να καίω όσο το vw up που ήθελα στα 130 παρά να το πουλήσω, τα ποιοτικά δεδομένα του mx-5 δεν έχουν σχέση ως προς την οδήγηση. Πραγματικά ακόμα και σε κίνηση, ποτέ δεν έχω κουραστεί, και όταν θέλω να Οδηγήσω με ο κεφαλαίο το κάνω.
Προς επίδοξους αγοραστές θα ήθελα να πω πως είναι τρομερά αξιόπιστο αυτοκίνητο, η κατανάλωσή του απαράδεκτη για τη δύναμή του (καίει τα ίδια με ένα άμεσου ψεκασμού, με τούρμπο αμάξι 200kg πιο βαρύ, με 0-100 αλλά κυρίως ρεπρίζ κλάσης ανώτερα) αλλά πρέπει να το μάθετε, και οδηγικά και ως μηχάνημα, είναι πολλά πραγματάκια, τα οποία αν δεν αφιερώσετε 1-2 ώρες να τα κάνετε μόνοι σας, πράγματα δηλ που γίνονται με το χρόνο, όπως πχ σε μένα ξεβούλωμα υδρορροών ή σφράγισμα υδρορροών στον πλαστικό μπροστά από το παρμπρίζ μπορεί να σας κάνει να πληρώσετε πάαααααααρα πολύ ακριβά τη βαρεμάρα ή την άγνοιά σας. Ακόμα και μετά από έλεγχο δε νομίζω πως το mx-5 βλέπεις αν είναι οκ, απλά τα χοντρά, αν έχει φάει γερή στούκα κτλ. Έχοντας το esp από την αρχή και έχοντας ψάξει για αμάξι με esp έχω να πω πως με έχει σώσει 2 φορές, η μία όταν μέσα στον ενθουσιασμό μου 2 μήνες αφού το πήρα πήγα να πάρω μια στροφή κι εκεί έβγαιναν όλο νταλίκες οπότε ο δρόμος ήταν γυαλί και έφυγα με τα 4, και μία με βροχή (μετά από 10 φορές που έγινε σε εκείνο το δρόμο και έμαθα πώς παρεμβαίνει έβγαλα και βίντεο...) που με 80 και 4η αφού βγήκα από τη στροφή είχε ένα μικρό σαμαράκι, ε δε θέλει και πολύ... Η αλήθεια είναι πως όταν έχεις αμάξι χωρίς esp φυλάγεσαι από την αρχή και δε πας ποτέ στο όριο ή τουλάχιστον δε πρέπει για να έχεις μια πιθανότητα αν γίνει η στραβή. Με το esp πας πολύ πιο άνετα στο όριο αλλά αν συνηθίσεις έτσι δε θες να το έχεις off ποτέ μετά τα 80χμ/ώρα γιατί πάντα σκέφτεσαι πως το πήρες με esp για να μη γίνει η στραβή, κι αν γίνει τώρα που το έχεις off??? Anyway, μεγάλη συζήτηση, εγώ προτιμώ να πηγαίνω fail safe. Τελευταίο είναι το θέμα της κουκούλας, είναι κάτι που σε όλα τα κάμπριο δε δίνεται η αξία που του αρμόζει. Ένα αμάξι είναι είναι beatlle είναι lambo από τη στιγμή που έχει κουκούλα, πρέπει να είσαι xtra προσεκτικός: πού το παρκάρεις- μη σου καρφώσουν πρεζάκια ή κωλόπαιδα στιλέτο για να κλέψουν ή για πλάκα-, να το περνάς 1 φορά στις τόσες με διάφορα, για να τη καθαρίζεις και να τη στεγανοποιείς και πολλά άλλα. Όμως όπως έχω δει και μου έχει πει και ταπετσέρης το mx-5 έχει τη πιο αξιόπιστη κουκούλα που κυκλοφορεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε πρέπει να τη φροντίζεις ως "ειδική κατασκευή". Με αναδιπλούμενη σκληρή το θέμα είναι οτι έχεις κάποια κιλά πάνω απο το κέντρο βάρους, έναν μηχανισμό παραπάνω= αν πάει στραβά τα σκας, αλλά το ξεφάλι σου ήσυχο για βανδαλισμούς. Προσωπικά είχα soft για λόγους απλότητας κατασκευής -α ναι και κόστους κτήσης...-
Πάνω απ΄όλα έχει να κάνει με τη φιλοσοφία οδήγησης, και είναι Multiple role αμάξι. Μπορείτε να ξεχάσετε τα στερεότυπα που μπορεί να του κολλάνε διάφοροι. Και μέσα στη πόλη κινείται άνετα -πολύ πιο άνετα απο ότι το 207- και σε ταξίδια, και παντού, το θέμα είναι να του συμπεριφέρεστε σωστά, να το προσέχετε, και να ξέρετε τις δυνατότητές του αλλά πάνω απ'όλα να έχετε διάθεση να συμβιώσετε με ένα τέτοιο αμάξι, και να του δώσετε τη προσοχή που του αξίζει, γιατί ως γνωστόν τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και.... και αυτό δε σημαίνει ούτε πως πρέπει προκαταβολικά να έχεις λεφτά πολλά, ούτε να είσαι χεράς ούτε τίποτα, αλλά πριν το πάρεις να είσαι έτοιμος να του δώσεις το χρόνο που του αξίζει- ειδικά προκαταβολικά, πριν πάθεις οτιδήποτε-
Α τελευταίο και σημαντικότερο σε όσους κοιτάνε αυτοκίνητα για να πηγαίνουν γρήγορα στις στροφές, το θέμα της μεικτής ασφάλισης είναι τεράστιο, όπως επίσης και η διαφορά χρημάτων, αλλά με αυτά τα αυτοκίνητα αν γίνει η στραβή θα γίνει για τα καλά....οπότε υπάρχει το δίλημμα πάντα "πάω γρήγορα, έχω μεικτή και το κεφάλι μου ήσυχο, ή πάω οκ πάντα με κανονική, κι αν κάνω το 2ο για ποιό λόγο πήρα αυτό το αμάξι???"
Όταν με το καλό γίνει κάποιος αγοραστής από το forum θα πάρει ότι πληροφορία θέλει καθώς και γνώμες-δόξα τω θεώ είναι γεμάτο με διαφορετικές γνώμες σε βαθμό σχιζοφρένειας, άλλωστε αυτό δείχνει πως δεν είναι forum κλίκα αλλά open