Τα ποδηλατα του 500αρικου ειναι αυτα τα ΜΤΒ που τελικα δεν θα σε ικανοποιησουν σε τιποτα πληρως αλλα θα κανουν τα παντα. Σε αυτη την την κατηγορια ανηκει και το Scott που εχω, οχι οτι δεν το εχω χαρει αλλα καθε φορα που ξεπερναω τα 20-25 χλμ βολτας η ταχυτητας, στην πρωτη περιπτωση φτυνω αιμα και στην δευτερη κλανω μεντες. Κανω απο 100-500 χλμ καθε μηνα με το ποδηλατο απο τον 3/2010 μεχρι και σημερα και απο την εως τωρα εμπειρια μου εχω να πω τα εξης για καθε κατηγορια ποδηλατων αφου πλεον εχω οδηγησει αρκετα (μεσα στην παρενθεση θα σας βαλω και τον μοντελο του ποδηλατου ανα κατηγορια)
*ΜΤΒ double susp τη χρηση δρομου την ξεχνας, μονο βουνο και κυριως καταβαση στην ανηφορα ακομα και με κλειδωμενη αναρτηση ειναι ταλαιπωρια, συνηθως πολυ ακριβα, τα φτηνα της κατηγοριας ειναι για πεταμα (εχω δοκιμασει ταCUBE STEREO SUPER HPC SL, Specialized Pitch Comp, Cannondale Scalpel [το αγορασε μτχ ενας φιλος στο 1/4 της αρχικης του τιμης χθες και το οδηγησα πριν λιγο])
*ΜΤΒ εμπρος αναρτηση, η πιο διαδεδομενη κατηγορια αλλα σιγουρα απο τα πιο αχρηστα ποδηλατα, ειναι σαν ολους αυτους που πανε και αγοραζουν SUV και δεν πατανε ποτε βουνο αλλα πληρωνουν αυξημενα τελη και βενζινη λογο 4κινησης! Ενιοτε ομως εχουν και αυξημενους χωρους και αυτο ειναι το καλο! Ακριβως το ιδιο ισχυει και με αυτα τα ποδηλατα ταλαιπωρια λογο αναρτησης, εξτρα βαρος και περισσοτερες πεταλιες, εξτρα τριβη απο τα λαστιχα συνηθως κακο κρατημα και ανασφαλεια στις μεγαλες ταχυτητες.Εχεις ομως την αναρτηση για καμια λακουβα η για το χωμα που θα πατησεις (?), επισης προσφερουν και μια σχετικη ανεση, ενω λογο στασης του σωματος κανεις και καλη εκγυμναση, αν δεν βαριεσαι ομως να ταλαιπωρησε! (Scott aspect, Ideal Zig-Zag,Boomax, Traxer, Cube AMS, Specialized Hardrock)
*Trekking Bikes εδω ειναι μαλλον η κατηγορια του σε πιασανε μαλακα! Εχει ενα μονο θετικο σε σχεση με την απο πανω κατηγορια μπορεις να κανεις λιγο περισσοτερα χλμ αλλα εχεις πιο ορθια σταση αρα χειροτερη αεροδυναμικη, 28αρη τροχο που αντισταθμιζεται μεν απο τα λεπτοτερα λαστιχα και της κολοταχυτητες του ΜΤΒ, και φυσικα στα αρνητικα συμπεριλαμβανεται και η αναρτηση και το οτι στο χωμα πρεπει να πηγαινεις σαν χεσμενος γιατι ειναι λογικο να μην κραταει, αν θες κατι τετοιο παρε καλυτερα ενα mountain και βαλτου ασφαλτινα λαστιχα, θα εχεις παρομοιο αποτελεσμα, κατι τετοιο εμοιαζε να εχουν κανει στο Specialized Crosstraill Comp και ηταν το μονο της κατηγοριας που αξιζε απο οσο εχω οδηγησει. (Specialized Crosstraill + Cross Comp, Ideal Megisto, Intregrator, Crosmo) KΑΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΘΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Στην Ελλαδα ειναι μαλλον καλοπουλημενα ποδηλατα, γιατι η Ιdeal βγαζει αρκετα μοντελα και εχει τραβηξει αρκετους ασχετους οι οποιοι νομιζουν οτι θα σωθουν απο την αναρτηση και οτι θα πατησουν χωμα!
*Urban, Hybrid, Fitness Ειναι διαφορετικες κατηγοριες αλλα τις ενωνω λογο του οτι βαριεμαι και οτι εχουν κοινα, τον 28αρη τροχο και συστημα ταχυτητων μεταξυ ΜΤΒ και Street καποιες φορες και μονο Street, φυσικα δεν εχουν αναρτηση, αυτη ειναι η κατηγορια του ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ, οσο ανεβαινεις χρηματικα τοσο πιο πολυ θα σε ικανοποιησει ενα ποδηλατο, επισης μην σας χαλαει η απουσια της αναρτησης αν εχει χρημα παιρνεις carbon η τιτανιο που μπορουν να αποσβεσουν ενω η specialized εχει βγαλει και μια πατεντα που την oνομαζει ZERZ και εξομαλυνει τα γκουπ-γκαπ! Δεν εχεις κουρσα βεβαια αλλα μπορεις να γραψεις μεγαλες ασφαλτινες αποστασεις, ενω αναλογα τα λαστιχα ισως και να εχεις και την δυνατοτητα να πατησεις και λιγο χωμα (με scott sub 20 το εχουμε κανει). Τα Fitness ειναι μαλλον ενα βημα πριν το κουρσακι οποτε αν πατε εκει ξανασκεφτειτε το γιατι ουσιαστικα λογο γεωμετριας και ορθιας στασης χανεται χλμ και μειωνεται την αποσταση (Scott Urban 20 - Sportster, Bianchi Camaleonte, Specialized Sirrus, Ideal Chicane)
*Road Bikes η ποδηλατα πιστας η Fixies η Αγωνων Εδω πλεον θελει κουβεντα, δεν αναλυεται πρεπει να ξερεις τι θελεις, γιατι το θελεις και πιο τελικα θα σου ταιριαξει καλυτερα. Εγω προσανατολιζομαι προς την αγορα ενος ποδηλατου δρομου με επικρατεστερο το Specialized Roubaix (η το Secteur) αλλα με αυτο πρεπει να συνιθισω να οδηγαω σαν να οδηγαω μηχανακι και δεν ξερω αν το θελω η αν μπορω. Εχω οδηγησει επισης ενα Via Nirone Bianchi, ενα Scott CF1 και ενα TREK εκπληκτικα ολα και πολυ γρηγορα αλλα και παλι δεν ξερω αν μου ταιριαζουν μιας και φοβαμαι τους κεντρικους δρομους και την ταχυτητα!
Oσοι εχουν να παρατηρησουν κατι να διορθωσουν κατι η να συμπληρωσουν ας το κανουν, αλλωστε δεν ειμαι και κανενας ειδημωνας, απλα μου αρεσει το αθλημα και το ψαχνω οσο μπορω.
Σεντονι εγραψα παλι...Sorry!