Show Recent Likes

!!

Καλώς ήρθατε

Η εγγραφή και η χρήση του φόρουμ είναι εντελώς δωρεάν και σας δίνουν πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά θέματα του
http://mymx5.gr/forum/index.php?action=register

Author Topic: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια  (Read 1855 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

December 19, 2014, 02:51:30 PM

Offline Domo

Δεν βρηκα καποιο παρομοιο ποστ,οποτε καλο θα ηταν να υπαρχουν...Αχρειαστα να ειναι βεβαια...

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΚΑΒ



Μόλις καλέσετε το 166....πρέπει σύντομα να αναφέρετε


• Τι ακριβώς συμβαίνει

• Το ακριβές σημείο του συμβάντος

• Πόσοι είναι οι εμπλεκόμενοι

• Το όνομά σας και τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο καλείτε

• Απαντήστε στις ερωτήσεις του τηλεφωνητή και δώστε τις απαραίτητες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στα πληρώματα του ασθενοφόρου και βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του περιστατικού

• Μην κλείστε το τηλέφωνο πρώτος




ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ


• Καλέστε για ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ στο τηλέφωνο 166

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Εάν θέλετε να μάθετε σχετικά με τα νοσοκομεία που εφημερεύουν, καλέστε το 14944 και όχι το 166 .Έτσι δεν δεσμεύονται οι γραμμες του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ.

• Πείτε το ονοματεπώνυμό σας και δώστε τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο κάνετε τη κλήση,έτσι για οποιαδήποτε διευκρίνηση,το ΕΚΑΒ θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί σας.

• Πείτε την ακριβή διεύθυνση που βρίσκεται το περιστατικό.Εάν βρίσκεται σε σπίτι δώστε την οδό,τον αριθμό,την περιοχή όσο πιο συγκεκριμένα μπορείτε.(π.χ. ¨Ελευθερίας 15 στα Aνω Ιλίσσια...μην πείτε γενικά Ζωγράφου γιατί μπορεί να υπάρχουν αρκετές οδοί με το ίδιο όνομα σε ένα μεγάλο δήμο).

• Αναφέρατε το όνομα του ασθενούς,την ηλικία του,και τι ακριβώς του έχει συμβεί.

• Εάν προυπάρχει ιστορικό πάθησης να το αναφέρετε γιατί έτσι βοηθάτε το προσωπικό του κέντρου να εκτιμήσει καλύτερα τη κατάσταση(π.χ. διαβητικός, καρδιοπαθής κλπ).

• Αναφέρετε το όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι,έαν δεν είναι το ίδιο με του ασθένους ή το δικό σας.Πολλές φορές το πλήρωμα δεν ξέρει που να χτυπήσει, καθώς το όνομα που έχει δωθεί κατά τη κλήση δεν υπάρχει (πχ φιλοξενούμενος κλπ).

• Σε περίπτωση που η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, δώστε οδηγίες για το πως θα προσεγγίσει το ασθενοφόρο και εάν είναι δυνατόν βγείτε εσείς ή στείλτε κάποιον άλλον σε κάποιο κεντρικοτερο σημείο να περιμένει το ασθενοφόρο ΚΑΙ ενημερώστε το κέντρο του ΕΚΑΒ για αυτό.(π.χ. θα περιμένει άτομο στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, έξω από το φούρνο του Βενέτη¨)
Αφού κλείσετε το τηλέφωνο προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να ΜΗΝ το χρησιμοποίησετε για να τηλεφωνήσετε (π.χ σε συγγενείς ή αλλού).Πολλές φορές χρείαζονται συμπληρωματικές οδηγίες (για τη πρόσβαση κ.α) και το κέντρο προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας,αλλά αδυνατεί.

• Εάν το περιστατικό είναι στο δρόμο,αναφέρατε τις οδούς,τον αριθμό ενός κτιρίου που βρίσκεται κοντά και εάν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ έξω από το super market Σκλαβενίτης..)

• Σε περίπτωση τροχαίου αναφέρατε την οδό (π.χ Λεωφόρο Κατεχάκη) το ρεύμα στο οποίο έγινε το τροχαίο (π.χ ρεύμα προς Ηλιούπολη) καθώς και το πλέον κοντινό χαρακτηριστικό σημείο (¨π.χ 100 μέτρα πριν τα φανάρια του Καρέα ή στην έξοδο προς Καισαριανή ).

• Αναφέρατε τι έχει συμβεί (σύγκρουση αυτοκινήτων;παράσυρση πεζού;παράσυρση μοτοσυκλέτιστή;ανατροπή οχήματος;) και γενικά όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δώσετε για τη φύση του ατυχήματος.

• Αναφέρατε πόσα άτομα έχουν πιθανόν τραυματιστεί.

• Εάν η φύση του ατυχήματος το απαιτεί (φωτιά,εγκλωβισμένα ατομα,ευφλεκτες ύλες) ειδοποιήστε την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199.

• Εάν είστε περαστικός από το σημείο, αναφέρατε στον τηλεφωνητή για πόση ώρα θα βρίσκεστε ακόμα εκεί

Η κλήση προς το ΕΚΑΒ (και προς Πυροσβέστικη και Αστυνομία) γίνεται από ΟΛΑ τα τηλέφωνα (σταθερά,κινήτα,καρτοτηλέφωνα) χωρίς χρέωση.

Η χρόνος που περιμένετε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο,είναι βασανιστικός και πάντα φαίνεται περισσότερος .Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας ,έτσι και τον ασθενή-τραυματία μπορείτε να βοηθήσετε,αλλά και το προσωπικό που θα σπεύσει σε βοήθεια θα μπορέσει να εργαστεί πιο αποτελεσματικά αν δεν έχει να αντιμετωπίσει επιθέσεις (φραστικές αλλά και πραγματικές) από τους παρευρισκόμενους.

Να θυμάστε πως το πλήρωμα του ασθενοφόρου από τη στιγμή που θα λάβει το σήμα θα έρθει όσο πιο γρήγορα μπορεί λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τις συνθήκες κυκλοφορίας και την απόσταση που πρέπει να διανύσει.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν χρειάζεστε πλέον ασθενοφόρο (μεταφέρατε τον ασθενή με ιδιωτικό όχημα, ή τον εξέτασε ιατρός και δεν χρήζει μεταφοράς κλπ),ξανακαλέστε το ΕΚΑΒ και ΑΚΥΡΩΣΤΕ τη κλήση.Έτσι θα μπορέσει να μεταβεί σε κάποιον άλλον ασθενή που το έχει ανάγκη.




Πως να καλείτε το 166:

* Καλείτε το 166 ατελώς (από θάλαμο με καρτοδέκτη και χωρίς κάρτα).

* Δηλώστε τον Αριθμό Τηλεφώνου (Κινητό ή Σταθερό) από το οποίο καλείτε

* Όταν τηλεφωνείτε από κινητό τηλέφωνο πρέπει να πείτε από ποια περιοχή καλείτε (π.χ. πόλη - χωριό κλπ).

* Δώστε την ακριβή διεύθυνση, την περιοχή και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία - σχολείο κ.λ.π.) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρηγορα το ασθενοφόρο.

* Πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο).

* Πριν κλείσετε το τηλέφωνό σας ρωτείστε τον τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, αν χρειάζεται κάποια άλλη πληροφορία, ίσως χρειασθεί περισσότερα στοιχεία από αυτά που δώσατε, και μετά κλείστε το τηλέφωνο.

* Ο εκνευρισμός και η αναστάτωση σας ίσως είναι δικαιολογημένη, παρόλα αυτά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι, η εριστική συμπεριφορά δεν θα λύσει το πρόβλημά σας. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια. Όταν εσείς θα γελάτε κάποιος άλλος θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι'αυτό, αξίζει τον κόπο. Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά.

December 19, 2014, 02:53:08 PMReply #1

Offline Domo

Re: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια
« Reply #1 on: December 19, 2014, 02:53:08 PM »
Πρωτες Βοηθειες

Η λιποθυμία εμφανίζεται όταν ο εφοδιασμός αίματος στον εγκέφαλό δεν είναι επαρκής, προκαλώντας την απώλεια συνείδησης. Αυτή η απώλεια συνείδησης είναι συνήθως παροδική. Η λιποθυμία μπορεί να είναι άνευ ιατρικής σημασίας, ή μπορεί να έχει σαν αιτία μια σοβαρή αναταραχή. Επομένως, μεταχειριστείτε την απώλεια συνείδησης ως ιατρική έκτακτη ανάγκη έως ότου τα συμπτώματα περάσουν και γίνει γνωστή η αιτία που τα προκάλεσε.

Εάν αισθανθείτε ο ίδιος τάση λιποθυμίας

1.Ξαπλώστε ή αν δεν μπορείτε να ξαπλώσετε πάρτε καθιστή θέση.
2.Εάν βρίσκεστε σε καθιστή θέση τοποθετείστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατα.

Εάν οι τάσεις λιποθυμίας επανέρχονται συχνά συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Εάν κάποιος άλλος λιποθυμήσει

1.Τοποθετείστε το άτομο ανάσκελα. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια του είναι ανασηκωμένα εάν είναι δυνατό ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
2.Ελέγξτε ότι οι αναπνευστικές οδοί είναι ανοιχτές και δεν εμποδίζονται από κάποιο αντικείμενο. Προσέξτε μήπως προκληθεί εμετός.
3.Ελέγξτε για σημάδια ζωή όπως αναπνοή, βήχα, κίνηση. Εάν αυτά απουσιάζουν ξεκινήστε την διαδικασία CPR / ΚΑΡΠΑ ( Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Δείτε επόμενο θέμα). Καλέστε το 166. Συνεχίστε το CPR / ΚΑΡΠΑ μέχρι να έρθει βοήθεια ή μέχρι να ανταποκριθεί το άτομο και ξεκινήσει να αναπνέει.
4.Προσπαθήστε να επαναφέρετε την κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο. Εφόσον το άτομο αναπνέει, ανασηκώστε τα πόδια ψηλότερα από το κεφάλι ώστε να επανέλθει η κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο. Χαλαρώστε, ζώνες, γραβάτες, πουκάμισα ή άλλα ρούχα που μπορεί να προκαλούν περιορισμό αναπνοής ή κυκλοφορίας του αίματος. Ύστερα από τα παραπάνω το άτομο πρέπει σύντομα να επανέλθει. Ένα δεν συνέλθει σε 1 λεπτό καλέστε το 166 ή άμεση ιατρική βοήθεια.

Εάν το άτομο τραυματίστηκε από πέσιμο που προκάλεσε η λιποθυμία προσπαθήστε να φροντίσετε τα τραύματα του (Δείτε επόμενα θέματα πρώτων βοηθειών). Ελέγξτε πιθανή αιμορραγία με απευθείας πίεση στο σημείο της αιμορραγίας (προσοχή σε περίπτωση που υπάρχει κάταγμα στο σημείο του χτυπήματος)


Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλό μας ή διακοπή της κανονικής ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Εφόσον τα εγκεφαλικά κύτταρα μείνουν για λίγα λεπτά χωρίς τη βασική τους τροφοδότηση από τα απαραίτητα για αυτά συστατικά, αρχίζουν να πεθαίνουν, μια διαδικασία ή οποία μπορεί να συνεχιστεί και για τις επόμενες ώρες.
Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί ένα πραγματικά επείγον περιστατικό.
Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Όσο νωρίτερα παρασχεθεί βοήθεια τόσο μικρότερη η ζημιά που θα προκληθεί στον εγκέφαλο. Κάθε λεπτό μετράει.

Παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό είναι η υψηλή πίεση, ύπαρξη προηγούμενου επεισοδίου, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια. Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο ξαφνικό σύμπτωμα από τα παρακάτω καλέστε το 166.

Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι σε μια συγκεκριμένη πλευρά του σώματος.
Ξαφνική θολούρα ή απώλεια όρασης, ειδικά από το ένα μάτι.
Απώλεια ομιλίας η πρόβλημα στην ομιλία ή στην κατανόησή της ομιλίας των άλλων.
Ξαφνικός και σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς συγκεκριμένη αιτία.
Ανεξήγητη ζαλάδα, αστάθεια ή ξαφνική πτώση ειδικά εάν συνοδεύεται από τα προηγούμενα συμπτώματα.

Το εγκεφαλικό απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ωστόσο μέχρι να παρασχεθεί αυτή μπορείτε να κάνετε μερικές χρήσιμες πράξεις όπως οι παρακάτω:

Ελέγξτε για πιθανή παρεμπόδιση των αεραγωγών από τη γλώσσα ή κάποιο αντικείμενο.
Ξαπλώστε το άτομο ανάσκελα με ελαφρά ανυψωμένους τους ώμους ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος στον εγκέφαλο
Εάν έχει χάσει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει, τοποθετήστε το άτομο στο πλάι με στήριξη στην αριστερή του πλευρά και το στόμα ανοιχτό, ώστε να είναι σε θέση να αναπνέει ευκολότερα καθώς και να αποβάλλει ευκολότερα σάλια ή υγρά από το στόμα.
Μην του δίνεται να πιει ή να φάει τίποτα δεδομένου ότι ο λαιμός του μπορεί να έχει παραλύσει και να τον εμποδίζει να καταπιεί
Μην τον αφήνετε να προσπαθήσει να σηκωθεί μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια.
__________________


Δάγκωμα φιδιού

Το μοναδικό δηλητηριώδες είδος φιδιού στην Ελλάδα είναι η έχιδνα ή οχιά. Το δηλητήριο
της έχιδνας είναι κυτταρολυτικού τύπου και προκαλεί σημαντική κυτταρική βλάβη, η οποία μπορεί να έχει ως συνέπεια νεφρική, αναπνευστική και καρδιολογική δυσλειτουργία, όπως επίσης και διαταραχή των αιμοστατικών μηχανισμών του οργανισμού με πηκτικές ανωμαλίες. Υπάρχει και μία κατηγορία φιδιών, τα κοραλιοειδή (coral snakes), που έχουν δηλητήριο με νευροτοξικές ιδιότητες. Τα φίδια αυτά είναι άγνωστα στην Ελλάδα.

Συμπτώματα:Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει εγχυθεί.

Πρήξιμο και έντονος καυστικός πόνος γύρω από το δήγμα.

Ερύθημα γύρω από το τραύμα.

Αιμωδία και αργότερα παράλυση του δαγκωμένου άκρου.

Ναυτία και έμετος.

Ασθενικός σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία.

Αιμωδία της γλώσσας και του στόματος.

Μαζική εφίδρωση.

Πυρετός με ή χωρίς ρίγος.

Μυικός τρόμος.

Σπασμοί.

Διπλωπία.

Πονοκέφαλος.

Αντιμετώπιση:
Απομακρυνόμαστε και εμείς και το θύμα. Τα φίδια δεν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να είναι κάπου κοντά.

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Το πιθανότερο είναι , το φίδι να μην είναι δηλητηριώδες. Αν δούμε στο τραύμα τις χαρακτηριστικές δύο τρύπες από τα δόντια του φιδιού τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με οχιά αλλιώς αν δούμε μια σειρά από σημάδι από δόντια τότε έχουμε να κάνουμε με μη δηλητηριώδες φίδι .

Ακινητοποιούμε το θύμα , ώστε να μειώσουμε (θεωρητικά) το βασικό μεταβολισμό και την εξάπλωση του δηλητηρίου.

Αφαιρούμε τυχόν κοσμήματα αν το δάγκωμα είναι σε κάποιο άκρο καθώς το πρήξιμο προχωράει αρκετά γρήγορα.

Δεν κάνουμε καμία περίδεση ή δένουμε το άκρο χωρίς υπερβολική πίεση 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του δαγκώματος. Το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη (δηλαδή με συνοδή απόφραξη των αρτηριών), μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Δεν κάνουμε τομές με μαχαιρίδια και δεν αναρροφάμε αίμα από την πληγή (ειδικά με το στόμα!). Η καταστροφή των ιστών και ο πόνος που προκαλείται έτσι, είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το 6% του δηλητηρίου που έχει υπολογιστεί ότι απομακρύνεται με τις άνω μεθόδους.

Πλένουμε το τραύμα με ήπια αντισηπτικά (π.χ. σαπούνι με νερό, οξυζενέ κ.λ.π.). Δεν τοποθετούμε πάγο.

Δεν δίνουμε στο θύμα να πιει αλκοόλ, ούτε ισχυρά παυσίπονα.

Φροντίζουμε για την άμεση μεταφορά του θύματος στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα, τηλεφωνώντας εκ των προτέρων και αναφέροντας το συμβάν και τον τύπο του φιδιού ώστε να χορηγηθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.

Πρώτες Βοήθειες 4. Ηλεκτροπληξία

Ο κίνδυνος από ηλεκτροπληξία, εξαρτάται από το πόσο υψηλή είναι η τάση, τον τρόπο που το ρεύμα διαπέρασε το σώμα, την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου και το πόσο γρήγορα το άτομο τυγχάνει θεραπείας.

Καλέστε άμεσα το 166 εάν διαπιστώσετε κάτι από τα παρακάτω :

- Ανακοπή καρδιάς
- Αρρυθμίες
- Προβλήματα στην αναπνοή
- Πόνοι στους μυς και συσπάσεις
- Παροξυσμούς (κρίσεις)
- Μούδιασμα
- Λιποθυμία

Καθώς αναμένετε ιατρική βοήθεια κάντε τις εξής ενέργειες :

Παρατηρήστε με προσοχή το θύμα. Μην το ακουμπάτε γιατί μπορεί να είναι σε επαφή με την πηγή του ρεύματος.

Κλείστε την πηγή του ρεύματος αν αυτό είναι δυνατόν ή απομακρύνετέ τη με έναν κακό αγωγό του ρεύματος (χαρτόκουτο, πλαστικό, ξύλο)

Ελέγξτε για σημάδια ζωής (αναπνοή, βήχα, κίνηση).
Αν δεν υπάρχουν ξεκινήστε άμεσα Κ.Α.Ρ.Π.Α (εφόσον έχετε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο)

Προφυλάξτε το θύμα από κατάσταση σοκ. Ξαπλώστε το θύμα και αν είναι εφικτό τοποθετείστε το κεφάλι λίγο πιο κάτω από τον κορμό και ανυψώστε τα πόδια.

Προσοχή! Μην πλησιάζετε καλώδια υψηλής τάσης πριν διακοπεί το ρεύμα. Μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων ή και μεγαλύτερη, αν τα καλώδια μετακινούνται ή βγάζουν σπίθες.


Πρώτες Βοήθειες 5. Επιληπτική κρίση

Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή της ηλεκτροχημικής λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οποίας μια ομάδα νευρώνων εκφορτίζεται χωρίς ουσιαστικό σκοπό.
Η κλινική εκδήλωση της επιληπτικής κρίσης εξαρτάται από την λειτουργία των νευρώνων που συμμετέχουν στην διαταραχή. Αν η διαταραχή αυτή αφορά όλο τον εγκέφαλο τότε ο ασθενής εμφανίζει απώλεια συνείδησης και πολύ συχνά γενικευμένους τονικοκλονικούς σπασμούς.

Η κλινική εικόνα της επιληπτικής κρίσης εξαρτάται από την λειτουργία του πληθυσμού των νευρώνων που εκφορτίζει ανώμαλα. Οι κρίσεις αυτές ονομάζονται εστιακές και μπορεί να είναι εκδηλώσεις από την κινητικότητα (π.χ. ακούσιες κινήσεις), από την αισθητικότητα (π.χ. παραισθησίες), από το νευροφυτικό σύστημα (π.χ. ναυτία) αλλά και από την ψυχική σφαίρα (σύμπλοκες εστιακές κρίσεις, ψυχοκινητικές, ψυχοαισθητικές, συναισθηματικές κ.α.).
Αν η διαταραχή αυτή επεκταθεί σε όλο τον εγκέφαλο τότε οι εστιακές κρίσεις γενικεύονται δευτερογενώς με αποτέλεσμα την απώλεια της συνείδησης του ασθενούς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εκδήλωση μόνο γενικευμένης κρίσης χωρίς να είναι δυνατόν να διευκρινιστεί η εστιακή έναρξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κρίσεις τύπου Petit-mal (κυρίως σε παιδιά τα οποία διακόπτουν για μερικά δευτερόλεπτα την δραστηριότητά τους και μετά τη συνεχίζουν κανονικά χωρίς να έχουν ανάμνηση του συμβάντος) και οι κρίσεις τύπου gran-mal (απώλεια συνείδησης με γενικευμένους τονικοκλονικούς σπασμούς διάρκειας περίπου 20'').
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλα τα ανωτέρω συμπτώματα εμφανίζονται μόνο κατά την διάρκεια της επιληπτικής κρίσης ενώ κατά τα μεσοδιαστήματα ο ασθενής είναι απόλυτα φυσιολογικός. Η συχνότητα και το είδος των κρίσεων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή

Τι να κάνετε στη διάρκεια μιας κρίσης με σπασμούς

Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσετε αν είστε παρών σε μια κρίση. Το πιο σημαντικό είναι να μείνετε ήρεμοι και να αφήσετε την κρίση να κάνει τον κύκλο της.

Στη διάρκεια μιας κρίσης με σπασμούς, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος μακριά από αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Το κεφάλι του θα πρέπει να ακουμπήσει πάνω σε μαξιλάρι και ο ασθενής δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να συγκρατείται.
Μην προσπαθήσετε να τοποθετήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο στο στόμα του ασθενούς, γιατί ο ασθενής μπορεί να δαγκώσει το χέρι του ατόμου που σπεύδει να βοηθήσει καθώς επίσης και το αντικείμενο, προκαλώντας βλάβη στα δόντια και στο στόμα του.

Έπειτα από την κρίση σπασμών, ο ασθενής θα πρέπει να γυρίσει στην αριστερή πλευρά, στη θέση ανάνηψης, και κάποιος θα πρέπει να παραμείνει μαζί του έως ότου ανανήψει πλήρως.

Μερικές φορές, η σύγχυση μπορεί να μοιάζει με επιθετικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής δεν θα πρέπει να συγκρατείται, αλλά με τρόπο να απομακρύνεται από τον κίνδυνο. Σε αυτή τη φάση, οτιδήποτε φράσσει τις αναπνευστικές του οδούς θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Αν η κρίση σπασμών διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά ή αν ο ασθενής έχει επαναλαμβανόμενους σπασμούς χωρίς να έχει ανακτηθεί η συνείδηση, τότε καλέστε ασθενοφόρο.

Πρώτες Βοήθειες 6. Θερμοπληξία
Αν νοιώσετε μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον:

Πονοκέφαλο
Υψηλό πυρετο (πάνω από 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου)
Ταχυκαρδία
Δυσφορία
Ζάλη
Ναυτία
Έμετους
Απώλεια συνειδήσεως
Δέρμα ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο

είναι μερικά από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλη αύξηση της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος).

Βοήθεια - Οδηγίες

Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:
Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα

December 19, 2014, 02:54:54 PMReply #2

Offline VasmaV

  • Administrator
  • ******
  • Posts: 3299
  • Total likes: 392
  • Gender: Male
  • '100% of the shots you don't take, don't go in' WG
    • my cardomain
Re: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια
« Reply #2 on: December 19, 2014, 02:54:54 PM »
βάλε και την πηγή φίλε μου. (αν τα χεις πάρει από κάπου)
(Sorry, but you are not allowed to access the gallery)
myex -> MX-5 NC 1.8 SVP R.E.M.
Tochigi-Fuji LSD & FGR 4.44
MAZDASPEED Stabilizer Kit
MAZDASPEED Sport Springs (Jap-Spec)
Koni ADJUSTABLE Sport Shocks
Racing Beat Header, RSport GW Midpipe
Rota Fighter 16x7 ET40 6.4Kgrs
Goodyear EfficientGrip Performance
Front&Rear Airdam Skirts, MS Sideskirts

Topless is always better...

December 19, 2014, 03:02:51 PMReply #3

Offline Domo

Re: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια
« Reply #3 on: December 19, 2014, 03:02:51 PM »
Η ασφάλεια του διασώστη
Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται να εκτελούν αναζωογόνηση. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του HIV ή του ιού της ηπατίτιδας Β κατά τη διάρκεια του αερισμού στόμα με στόμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι περίπου 70% των καρδιακών ανακοπών συμβαίνουν στο σπίτι, όπου το θύμα είναι γνωστό στο διασώστη.
Από κοινού, όμως, με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης συνιστά ότι θα πρέπει να παρέχεται η ευκαιρία στους πολίτες να εκπαιδεύονται, όταν το ζητούν, στη χρήση των απλών και αποτελεσματικών συσκευών προστασίας του ατόμου κατά τον
αερισμό στόμα με στόμα.

Νομικά ζητήματα
Το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενεργώντας με την επίσημη ιδιότητα τους, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν ΚΑΡΠΑ όταν ενδείκνυται ιατρικά και ελλείψει απόφασης για «μη αναζωογόνηση».
Πολλές χώρες εφαρμόζουν τους νόμους του «Καλού Σαμαρείτη» αε σχέση με την ΚΑΡΠΑ για να προστατεύσουν τους μη ειδικευμένους διασώστες που ενεργούν καλή τη πίστει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ένοχοι εγκληματικής αμέλειας. Σε άλλες χώρες οι νόμοι μπορεί να μην έχουν διατυπωθεί και καταγραφεί, με σαφήνεια, αλλά η αρχή του «Καλού Σαμαρείτη» εφαρμόζεται από τη δικαιοσύνη. Τέτοιοι διακανονισμοί είναι, ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και συνέχιση μιας πολιτικής ΚΑΡΠΑ στην κοινότητα και τα νοσοκομεία. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτά, ο συγγραφέας δεν γνωρίζει καμία περίπτωση κατά την οποία να έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση αστικής ευθύνης για μη ειδικευμένο άτομο που να επιχείρησε ΚΑΡΠΑ μέσα σε λογικά πλαίσια.


Κίνδυνοι λοίμωξης κατά την αναζωογόνηση
Αερισμός στόμα με στόμα
Μετάδοση λοίμωξης μεταξύ θύματος και διασώστη είναι δυνατό να προκύψει κατά τον αερισμό στόμα με στόμα ή στόμα με μύτη. Το συμβάν είναι αξιοσημείωτα σπάνιο, αλλά έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις δερματικής φυματίωσης, επιχείλιου έρπη, σταφυλοκοκκικών και στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, καθώς και μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας.
Σήμερα, ένα μεγάλο πρόβλημα για τους μελλοντικούς διασώστες αποτελεί η πιθανότητα να μολυνθούν με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (HIV) κατά την επαφή στόμα με στόμα. Ευτυχώς, φαίνεται ότι ο ιός αυτός (HIV) δεν περιέχεται, στον σίελο σε ποσότητες ικανές να προκαλέσουν λοίμωξη, αλλά παραμένει πάντοτε η πιθανότητα μετάδοσης μέσοι ανοιχτών στοματικών τραυμάτων και στα δύο μέρη. Εντούτοις, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμιά καταγραμμένη περίπτωση τέτοιου συμβάντος και, συνεπώς, η πιθανότητα πρέπει να θεωρείται σχεδόν αμελητέα. Όμως. η πιθανότητα λοίμωξης με τον ιό της Ηπατίτιδας Β είναι μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος, είναι λογικό να ενθαρρύνουμε τους πιθανούς μελλοντικούς διασώστες να συνεχίσουν να εκτελούν στόμα με στόμα αερισμό χωρίς προστασία σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή, με τη διαβεβαίωση ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι αμελητέος. Ένα τυχαίο μη ειδικευμένο άτομο έχει την πιθανότητα να κάνει. ΚΑΡΠΑ περισσότερες από 6 φορές στη ζωή του και υπάρχει πιθανότητα 75% ότι, η αναζωογόνηση θα γίνει για συγγενή, φίλο ή συνάδελφο. Εντούτοις, μικρά απλά προστατευτικά πλαστικά καλύμματα (π.χ. Ambu Life Key και Lacrdai Rcsusciade) είναι διαθέσιμα και αποτρέπουν την άμεση επαφή. Η χρήση τους από τους μη ειδικευμένους παρευρισκόμενους πρέπει να ενθαρρύνεται όταν είναι άμεσα διαθέσιμα. Όμως, η αναζωογόνηση δεν θα πρέπει να καθυστερεί μέχρι να βρεθεί ο εξοπλισμός

ΥΓ:Τα παραπανω εχουν δημοσιευτει στο scooterclubhellas...Πηγη δεν αναγραφεται ουτε εκει...Αν υπαρχει καποιο προβλημα,ας διαγραφει... :)

December 19, 2014, 03:19:35 PMReply #4

Offline Domo

Re: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια
« Reply #4 on: December 19, 2014, 03:19:35 PM »
Καποια βιντεο...

Πρωτες Βοηθειες:
https://www.youtube.com/watch?v=W48WGD1iQd4

Τροχαιο:
https://www.youtube.com/watch?v=CNUo9AN9R5E

Πως βγαζουμε το κρανος:
https://www.youtube.com/watch?v=im9G-6_Mi74

December 19, 2014, 03:29:26 PMReply #5

Offline sebastian

Re: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια
« Reply #5 on: December 19, 2014, 03:29:26 PM »
Ωραιος φιλε Domo,καλα εκανες και το ανεβασες :good: Μακαρι να μην χρεαστουν ποτε σε κανεναν ;)

December 19, 2014, 06:02:02 PMReply #6

Offline vagmann

Re: Ιατρικα Θεματα-Πρωτες Βοηθειες-Ασφαλεια
« Reply #6 on: December 19, 2014, 06:02:02 PM »
Ας εχουμε μια ιδεα πως γινονται,και αχρειαστα να ναι...μπορει να σωσουν τη ζωη καποιου συνανθρωπου/δικου μας...
@Domo :good: