Εχω τρια αξιολογα αεροβολα οπλα αλλα για σκοποβολη ξεχωρισα ενα εξαιρετικο οπλο που μου ειχε κανει δωρο ενας καλος μου φιλος που δε ζει πια .Μου το ειχαν αγορασει οταν ειχαν παει με τους γονεις του στην Τσεχοσλοβακια σχεδον 20 χρονια πριν .
Ειναι ενα Slavia 631 , Τσεχοσλοβακικης κατασκευης.

Το οπλο εχει εξαιρετικη σκανδαλη(βασικο για τη σκοποβολη),εχει αυτοματη ασφαλεια στη σκανδαλη αλλα και ασφαλεια κατα την οπλιση.
Ειναι μεσης ταχυτητας(170m/sec ) κατι που για σκοποβολη θεωρειτε ικανοποιητικοτατο γιατι τα πιο δυνατα οπλα εχουν περισσοτερους κραδασμους και τιναγμα και πρακτικα μετα τα 20 μετρα πετυχαινεις στοχο πολυ δυσκολα.
Exει μηκος 112cm. Koντακι ξυλινο ,οξια με σκαλισμενη ψαθα.
Πληρως ρυθμιζομενα σκοπευτικα σε υψος και πλατος.
Το οπλο παραγονταν για πανω απο 30 χρονια αφου λογω της εξαιρετικης ποιοτητας κατασκευης,της πανευκολης συντηρησης αλλα και της καταπληκτικης ευστοχιας του.
Το οπλο το ειχα παρατησει για χρονια σε μια αποθηκη μ αποτελεσμα να σκουριασει επιφανειακα και το κοντακι να υποστει μεγαλη φθορα .
Το καθαρισα πολυ προχειρα,εριξα μερικες βολες και ειδα οτι παρεμενε εξαιρετικα ευστοχο αλλα ειχε χασει μερος της δυναμης του και εκανε θορυβο.
Αποφασισα να ανακατασευασω το οπλο,να το ξαναχρησιμοποιησω και οταν η κορουλα του φιλου μου μεγαλωσει να της το δωρισω αφου περαν της συναισθηματικης αξιας που θα εχει θα ειναι πλεον και μια αντικα.
Το ελυσα ειχε αρκετες εσωτερικες σκουριες περαν τις εξωτερικες και οι τσιμουχες ειχαν ξεραθει λογω του χρονου και της αχρησιας .
παρ αυτα η κατασταση του εκρινα πως ειναι καλη και μπορει να ανακατασκευαστει με επιτυχια.
Μεγαλο προβλημα ηταν τα οτι ναναι λιπαντικα που εριχνα κατα καιρους και ειχαν δημιουργησει μια μουργκα που φρεναριζε το μηχανισμο.
Η ανακατασκευη και η συντηρηση του καθε εξαρτηματος ειναι παρομοια λεπτη και ακριβειας οπως ενος ρολογιου.
Ανταλλακτικα δε βρηκα οσο κι αν εψαξα σε οπλοπωλεια και εργαστηρια αφου το οπλο εχει σταματησει να παραγεται χρονια τωρα.
Ευτυχως ρωτωτας βρηκα μαγαζι στην Αγγλια ,παραγγειλα τα απαραιτητα και με κοστος 35Ε τελικο,θα ειναι σε λιγες μερες σπιτι μου.
Εκατσα ,κεσκουριασα και καθαρισα ολα τα μερη του οπλου πολυ σχολαστικα. Οταν ερθουν τα ανταλλακτικα θα το λιπανω θα το μονταρω και αν ολα λειτουργουν καλα θα φροντισω και το κοντακι.
Μερικες φωτο απο τη διαδικασια ανακατασκευης .