Show Recent Likes

!!

Καλώς ήρθατε

Η εγγραφή και η χρήση του φόρουμ είναι εντελώς δωρεάν και σας δίνουν πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά θέματα του
http://mymx5.gr/forum/index.php?action=register

Author Topic: Συζήτηση περί άλλων αυτοκινήτων [#2]  (Read 222333 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

July 14, 2010, 05:13:19 PMReply #465

Offline dimsabas

Re: Συζήτηση περί άλλων αυτοκινήτων [#2]
« Reply #465 on: July 14, 2010, 05:13:19 PM »
Δεν υπήρξα ποτέ κάτοχος γαλλικού πυραύλου, αλλά έχω οδηγήσει κάμποσα από δαύτα. Με βάση λοιπόν αυτή τη μικρή μου εμπειρία, νομίζω ότι όντως τα γαλλικά ήταν σκοτώστρες, με την έννοια ότι είχαν απόλυτο κράτημα, υπέρστρεφαν αν άφηνες το πόδι από το γκάζι μέσα στη στροφή και σε συνδυασμό με το μικρό μεταξόνιο, γινόντουσαν νευρικά. Προσθέστε την ελεεινή παθητική ασφάλεια και τη χαμηλή τους τιμή (που τα έκανε προσιτά σε θερμόαιμους) κι έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα. Υπάρχει μια κολόνα στην αρχή των Λιμανακίων στη Βάρκιζα που κάποτε αγκάλιασε ένα Ραλί κι έστειλε στον άλλο κόσμο 3 νεαρούς. Όποτε περνώ από εκεί, μου έρχεται στο μυαλό.
Πιστεύω να καταλάβατε το σκεπτικό μου, κατά τα άλλα τρέφω απέραντο σεβασμό στα μικρά γαλλικά και λυπάμαι που δεν υπάρχει κάτι τόσο απολαυστικό και φθηνό και σήμερα. :exaclty:

July 14, 2010, 06:00:32 PMReply #466

Offline dimsabas

« Reply #466 on: July 14, 2010, 06:00:32 PM »
Μερικά νεότερα από τον ανταποκριτή μας στο Παρίσι: :moutza: :moutza: :moutza:

Σταματάει η παραγωγή του RS6, βιαστείτε!

Δικύλινδρο Fiat 500αράκι με καλούτσικο γκαζάκι και κατανάλωση γουρούνας. Κρίμα που δεν κοστίζει το ίδιο κι η απόκτησή του.

Έρχεται η Μ1, γυρνάει το Ring όσο κι η Μ3 Ε92!

July 15, 2010, 08:19:52 AMReply #467

Offline george 1323

« Reply #467 on: July 15, 2010, 08:19:52 AM »
Δεν υπήρξα ποτέ κάτοχος γαλλικού πυραύλου, αλλά έχω οδηγήσει κάμποσα από δαύτα. Με βάση λοιπόν αυτή τη μικρή μου εμπειρία, νομίζω ότι όντως τα γαλλικά ήταν σκοτώστρες, με την έννοια ότι είχαν απόλυτο κράτημα, υπέρστρεφαν αν άφηνες το πόδι από το γκάζι μέσα στη στροφή και σε συνδυασμό με το μικρό μεταξόνιο, γινόντουσαν νευρικά. Προσθέστε την ελεεινή παθητική ασφάλεια και τη χαμηλή τους τιμή (που τα έκανε προσιτά σε θερμόαιμους) κι έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα. Υπάρχει μια κολόνα στην αρχή των Λιμανακίων στη Βάρκιζα που κάποτε αγκάλιασε ένα Ραλί κι έστειλε στον άλλο κόσμο 3 νεαρούς. Όποτε περνώ από εκεί, μου έρχεται στο μυαλό.
Πιστεύω να καταλάβατε το σκεπτικό μου, κατά τα άλλα τρέφω απέραντο σεβασμό στα μικρά γαλλικά και λυπάμαι που δεν υπάρχει κάτι τόσο απολαυστικό και φθηνό και σήμερα. :exaclty:
Δημητρη το 98 που ειχα παρει το πρωτο 16v rallye η τιμη του ηταν 4,5 εκατομυρια δρχμ κ ειχε κ τεκμηριο υψηλο,οποτε για εκεινη την εποχη ηταν ακυρο το φθηνο-πιτσιρικας,αρα το προβλημα παρουσιαστηκε πολυ αργοτερα που εφυγαν τα τεκμηρια κ επεσαν οι τιμες κ ο καθενας νομιζε οτι μπορει να πηγαινει με τα οσα κ οτι μπορει να στριβει οπως θελει...αυτοι που αγκαλιασαν κολωνες με rallye με αλλα αυτ/τα θα ειχαν σκοτωθει πολυ καιρο πριν...με λιγα λογια τους εδωσε παραταση στην ζωη..... :-X

July 15, 2010, 08:37:19 AMReply #468

Offline lok502

« Reply #468 on: July 15, 2010, 08:37:19 AM »
Αν και μισώ τα Σαξόραλλα και έχω ακούσει ειδικά για τα Ραλλύ τα γνωστά (ότι διπλώνουν για πλάκα όταν αφήσεις γκάζι και είναι ανεξέλγκτα κλπ) μήπως η άσχημη φήμη οφείλεται κυρίως στο ότι με απόλυτα νούμερα η Ελλάδα παίζει να έχει περισσότερα Ραλλύ από την Γαλλία καθώς και επίσης ότι το 70% των ιδιοκτητών ραλλύ ήταν κάτω των 20 ετών και πήγαινε συνέχεια κόφτες; Οπότε οι στατιστικές για τα Ραλλύ θα ήταν άσχημες γιατί και πολλά Ραλλύ υπήρχαν αριθμητικά και πολλά (όλα) από αυτά τα οδηγούσαν πιτσιρικάδες με το μυαλό στην κόντρα.
Εγώ εξακολουθώ να απεχθάνομαι τα Σαξόραλλα, το μόνο Ραλλύ που μου άρεσε όταν βγήκε ήταν το αυθεντικό 106 ραλλύ 1.3 ( λευκό με τις κόκκινες ζώνες).

Miata NA 1.6 1992

Bilstein Shocks/ Vogtland springs
Carbotech XP10 F/R
Toyo R888 195/50/15
Mythos/FM Frame Rails
    +    

Miata NA 1.8 1996

Tokico Shocks/ FM springs
Advanti Storm 15x8/ BFG Rival 205/50/15
Torsen
Mishimoto aluminum radiator
Boss Frog Clearview SH Rollbar
FM Frame Rails+Butterfly
RB Sways + Brace

July 15, 2010, 08:46:01 AMReply #469

Offline option-D

« Reply #469 on: July 15, 2010, 08:46:01 AM »
Τα saxo/rallye λόγω της πίσω ανάρτησης σήκωναν για πλάκα τροχό, οπότε λογικό είναι με 3 τροχούς να πατάνε να στρίβεις λιγότερο απ' ό,τι με 4 και η ανάρτηση να δουλεύει πάνω στο πάτημα για να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσφυση..
Έχω περάσει όμως αρκετές ώρες μέσα σε διάφορα ραλί φίλων (αποκορύφωμα ένα τετραπετάλουδο με 200κάτι άλογα) κι επιβεβαιώνω το τρελό ντριφτ που κάνουν.. Αναφορικά, στην Ελευσίνα που οι δρόμοι είναι γυαλί, στρίβαμε μόνο με το πλάι..
H A R D C O R E ? 🤘  S U B S C R I B E

"Speed isn't everything, you gotta look cool on the touge too"

July 15, 2010, 09:11:03 AMReply #470

Offline mx5mk1

« Reply #470 on: July 15, 2010, 09:11:03 AM »
Ξέρετε γιατί σήκωναν τροχό και τι άλλαζε στον εξωτερικό τροχό όταν ο εσωτερικός ήταν στον αέρα?

Το πλεονέκτημα των rallye/saxo ήταν ότι έστριβες με γκάζι (το μειονέκτημα ότι αν βρισκόταν ένας παππούς μπροστά σου και άφηνες το γκάζι ή πατουσες φρένο ότι μπορούσε να υπερστρέψει - και είναι προσθιοκίνητο)

Είχα ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά στο στρίψιμο rallye στην ελλάδα, οι πίσω τροχοί ήταν δεμένοι με συρματόσχοινο από το σασί .......  :finger:

Τα σημερινά προσθιοκίνητα έχουν πολύ βάρος μπροστά (λόγω euroncap) και ποτέ δεν θα φτάσουν σε σπορ οδηγική συμπεριφορά τα παλιά rallye/saxo.
Το καινούργιο rallye είναι κουβάς με ρόδες.

Υ.Γ το τεράστιο μειονέκτημα του παλιου rallye/saxo ήταν η έλλειψη κάθε ίχνους παθητικής ασφάλειας....

July 15, 2010, 10:36:55 AMReply #471

Offline pooru ni san

« Reply #471 on: July 15, 2010, 10:36:55 AM »
Αν και μισώ τα Σαξόραλλα και έχω ακούσει ειδικά για τα Ραλλύ τα γνωστά (ότι διπλώνουν για πλάκα όταν αφήσεις γκάζι και είναι ανεξέλγκτα κλπ) μήπως η άσχημη φήμη οφείλεται κυρίως στο ότι με απόλυτα νούμερα η Ελλάδα παίζει να έχει περισσότερα Ραλλύ από την Γαλλία καθώς και επίσης ότι το 70% των ιδιοκτητών ραλλύ ήταν κάτω των 20 ετών και πήγαινε συνέχεια κόφτες; Οπότε οι στατιστικές για τα Ραλλύ θα ήταν άσχημες γιατί και πολλά Ραλλύ υπήρχαν αριθμητικά και πολλά (όλα) από αυτά τα οδηγούσαν πιτσιρικάδες με το μυαλό στην κόντρα.
Εγώ εξακολουθώ να απεχθάνομαι τα Σαξόραλλα, το μόνο Ραλλύ που μου άρεσε όταν βγήκε ήταν το αυθεντικό 106 ραλλύ 1.3 ( λευκό με τις κόκκινες ζώνες).

Ναι, τα Rallye διπλώνουν για πλάκα αλλά μόνο όταν το θέλει ο οδηγός ή γίνονται άγαρμπες κινήσεις πίσω από το τιμόνι. Το 106 είναι με τέτοιο τρόπο στημένο ώστε η πίσω ανάρτηση να "βοηθάει" το εμπρός μέρος να παραμένει σταθερό και να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τον απόλυτο έλεγχο ο οδηγός (σε συδυασμό με το εξαιρετικό σύστημα διεύθυνσης). Στα χέρια ενός πολύ καλού οδηγού το 106 μπορεί να κινηθεί με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες δίχως να διπλώνει, να είναι άτσαλο ή ό,τι άλλο θέλετε. Τα σινεμπλόκ της πίσω ανάρτησης επιτρέπουν να δοθούν χαρακτηριστικά παθητικής τετραδιεύθυνσης στο 106, πράγμα που εκτιμάται υπέρ του δέοντως από τους περισσότερους κατόχους, πιθανότατα όμως το απεχθάνονται οι υπόλοιποι.

Τα saxo/rallye λόγω της πίσω ανάρτησης σήκωναν για πλάκα τροχό, οπότε λογικό είναι με 3 τροχούς να πατάνε να στρίβεις λιγότερο απ' ό,τι με 4 και η ανάρτηση να δουλεύει πάνω στο πάτημα για να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσφυση..

Όχι Μάνο, δεν ισχύει αυτό. Όντως λόγω των ράβδων στρέψης ο πίσω εσωτερικός τροχός σηκώνεται πιο εύκολα απ' ότι σε άλλα αυτοκίνητα αλλά αυτό γίνεται όταν το αυτοκίνητο πιέζεται αρκετά, τόσο ώστε να η συμβολή της πρόσφυσης που μπορεί να προσφέρει τότε ο τροχός εκείνος να μην είναι αξιόλογη. Περιγράφοντας το πιο απλά, άλλα αυτοκίνητα με αντίστοιχη ταχύτητα μέσα στη στροφή δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν τον τροχό καθώς έχει αρχίσει η υποστροφή. Δες και βίντεο του νέου Focus RS που και αυτό δεν δυσκολεύεται να σηκώσει τροχό στον αέρα, δεν είναι θέμα ανάρτησης δηλαδή μόνο αλλά και set up.

July 15, 2010, 10:39:39 AMReply #472

Offline dimsabas

« Reply #472 on: July 15, 2010, 10:39:39 AM »

:llol: :llol: :llol: :llol: :llol: :llol: :llol: :llol:
Δεν περίμενα ποτέ να γράψεις κάτι τέτοιο! Ευτυχώς που το πούλησες δηλαδή...

July 15, 2010, 10:46:21 AMReply #473

Offline pooru ni san

« Reply #473 on: July 15, 2010, 10:46:21 AM »

:llol: :llol: :llol: :llol: :llol: :llol: :llol: :llol:
Δεν περίμενα ποτέ να γράψεις κάτι τέτοιο! Ευτυχώς που το πούλησες δηλαδή...

Ο Θεός να το κάνει Rallye αυτό το πράγμα.  :llol:
Δεν είναι κακό αυτοκίνητο αλλά Rallye ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

July 15, 2010, 10:49:52 AMReply #474

Offline dimsabas

« Reply #474 on: July 15, 2010, 10:49:52 AM »
Το ξέρετε το Smera; Εγώ πάντως όχι.

Λογικά χωράει ένας συνεπιβάτης πίσω από τον οδηγό

Δεν ξέρω τιμή, ούτε διαστάσεις (πάντως, είναι αρκετά στενό για να χωράει σε σημεία που περνάνε μόνο μοτοσικλέτες). Αυτό που ξέρω και που διάβασα είναι τα εξής:

Ενδέχεται μάλιστα να είναι ακόμα χαμηλότερο το κόστος αν το κινούσε κάποιος στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να έχουμε φθηνότερο ρεύμα από τους Γάλλους. (χάλια φαγητό by the way... για αυτό είναι όλοι αδύνατοι)

July 15, 2010, 11:07:54 AMReply #475

Offline george1.8

« Reply #475 on: July 15, 2010, 11:07:54 AM »
Λόγο ότι ειμαι fun του γαλλικού στριψιματος και είχα SAXO και XSARA VTs, τα αυτοκίνητα είναι τρένα!!! Το μειονέκτημα του SAXO ήταν ότι ήταν σχετικά κοντό με αποτέλεσμα να γυρνάει αμέσως, στο XSARA με την παθητική τετραδιευθυνση γυρναγες τον κωλο μόνο όταν το έκανες επίτηδες...
Επίσης ήταν αυτοκίνητα που συγχωρούσαν λάθη και με μικρές κινήσεις διορθωνανε αμέσως....

Και με το ΝBfl sporty έτσι τρακαρα, νόμιζα ότι ήμουν ακόμα με το Xsara που του τραβας τιμονιά και μπαίνει...
Μην σχολιάσετε το ότι είναι διαφορετικής φιλοσοφίας κτλ, το έμαθα απο την ανάποδη....  :girlie:

ΝC Mid 1.8 Brilliant Black...

July 15, 2010, 11:42:10 AMReply #476

Offline heras

« Reply #476 on: July 15, 2010, 11:42:10 AM »
Ειναι αληθεια οτι το saxo θεωρειται λιγοτερο απολυτο απ το rallye? Με την εννοια οτι εχεις περισσοτερα περιθωρια να το σωσεις σε μια στραβη λογω του οτι ειναι πιο μαλακο? Ή επι της ουσιας ειναι ακριβως τα ιδια αυτοκινητα με αλλο εξοπλισμο?
ΜΚ 1,5

July 15, 2010, 11:52:33 AMReply #477

Offline pooru ni san

« Reply #477 on: July 15, 2010, 11:52:33 AM »
Ειναι αληθεια οτι το saxo θεωρειται λιγοτερο απολυτο απ το rallye? Με την εννοια οτι εχεις περισσοτερα περιθωρια να το σωσεις σε μια στραβη λογω του οτι ειναι πιο μαλακο? Ή επι της ουσιας ειναι ακριβως τα ιδια αυτοκινητα με αλλο εξοπλισμο?

To Saxo δεν είχε αντίστοιχη έκδοση του 106 Rallye, η VTS έκδοσή του είχε ουσιαστικά ως ανταγωνιστή το 106 GTi.
Tα ίδια είναι επί της ουσίας στο set up τους, διαφορά υπήρχε μονάχα με το 8v 106 Rallye το οποίο είχε διαφορετικά ελατήρια σε σχέση με τα 16v αδερφάκια του.
Ακόμη, στην οδική συμπεριφορά η μοναδική (και ουσιαστική για εμένα) διαφορά είναι το σύστημα διεύθυνσης. Το Saxo έχει πιο ελαφρύ σε βάρος τιμόνι (ειδικά γύρω από την ευθεία) και ελαφρώς λιγότερο πληροφοριακό.

July 15, 2010, 01:38:37 PMReply #478

Offline george1.8

« Reply #478 on: July 15, 2010, 01:38:37 PM »
Πως γινεται να είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο πληροφοριακό το τιμόνι όταν προκειτε για δυο ολοιδιο αυτοκίνητο με ίδιο βάρος και ίδια μηχανικά;;;;

ΝC Mid 1.8 Brilliant Black...

July 15, 2010, 01:44:46 PMReply #479

Offline pooru ni san

« Reply #479 on: July 15, 2010, 01:44:46 PM »
Πως γινεται να είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο πληροφοριακό το τιμόνι όταν προκειτε για δυο ολοιδιο αυτοκίνητο με ίδιο βάρος και ίδια μηχανικά;;;;

Κρεμαγιέρα λέγεται η αιτία και βασικά η ρύθμιση αυτής.
Για τα silent blocks δεν γνωρίζω 100% αλλά δεν νομίζω να διαφέρουν.