Νίκο η απορία σου είναι εύλογη και είμαι σίγουρος ότι έχει περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων από εμάς με τα Mk3. Δεν θυμάμαι συζήτηση που να μην έχει εκφραστεί η ίδια απορία. Αν τα βάλεις κάτω παρέα με ένα κομπιουτεράκι έχεις τις εξής επιλογές :
α) Κρατάς το nc και αγοράζεις ένα δεύτερο na για να βγάλεις τα γούστα σου πάνω του. Αν δεν καταθέσεις πινακίδες τότε έχεις δύο αυτοκίνητα, ένα 1.600 ή 1.800 και ένα 2.000. Αυτό σημαίνει ότι έχεις 660+320 ( 980 ) μαζί με διπλές ασφάλειες ( περίπου 400 ευρώ μια φθηνή με εντελώς βασικές καλύψεις για το na και μια περίπου στο 600 για το nc σου, δηλαδή 1.000 ευρώ) και διπλά service/ ανταλλακτικά (κανένα 300 το χρόνο), aka
2.200 ευρώ/ ετησίως, για τα οποία φυσικά πρέπει να καλύπτεις και τα τεκμήρια διαβίωσης που θα πάνε αθροιστικά. Μετά υπολόγισε πόσα θες να δώσεις για να έχεις ένα na μάχιμο, να το αναπαλαιώσεις γιατί θα είναι 16-20 ετών και να το βελτιώσεις. Αυτό εξαρτάται από εσένα. Η πρώτη λύση μου φαίνεται αβάσταχτη. Πιο πολλά θα δίνεις για να τα διατηρήσεις στο γκαράζ σου παρά για να τα χαίρεσαι. Eκτός αν καταθέσεις πινακίδες, οπότε δεν θα μπορείς να το κυκλοφορείς εκτός πίστας, που πάλι δεν έχει νόημα.
β) Πουλάς το nc σου και παίρνεις - στη καλύτερη που σταθείς όχι απλά τυχερός αλλά κ@λόφαρδος - 11.000, γιατί δίλιτρο roadster δεν θα πάρει κανένας πλέον. Τα 2-3.000 θα πάνε για την αγορά ενός na. Mε 8.000 αν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις το na όπως το θες (λογικά φτάνουν και περισσεύουν) καλώς. Δεδομένου φυσικά ότι δεν έχεις ένα αμάξι 5ετίας, αλλά 15ετίας πλέον, με αρκετά απρόοπτα προβληματάκια που θα βγάζει. Ίσως σου κάνει τη καθημερινή συμβίωση πιο δύσκολη. Η λύση αυτή μου φαίνεται πιο λογική.
γ) Δεν κάνεις τίποτα από τα δύο και βελτιώνεις τον MZR. Έχεις δίλιτρο οπότε ο Cosworth δεν είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα. Με 6000 έχεις 240 άλογα που δίνει για το δίλιτρο αν δεν απατώμαι. Μην νομίζεις θα σου φύγουν λιγότερα στα μαζέματα του na. Εγώ αυτό θα έκανα στη θέση σου.
δ) Τίποτα από τα 2 που ρωτάς. Πουλάς το nc και παίρνεις ένα γρήγορο αυτοκίνητο

Άλλης μάρκας, άλλου στυλ, άλλης νοοτροπίας. (βλ. VAG) με ένα γερό ιπποφορβείο 300+ άλογα ή μια ΜπέΜπα που σου αρέσει κίολας
Φυσικά το δίλημμά σου προκύπτει από τα δεδομένα της εποχής. Αν τα πράγματα ήταν όπως πριν 5 χρόνια, όταν δώσαμε 25Κ για να πάρουμε τις μπανιέρες μας, δεν θα υπήρχε καν το ερώτημα. Υπάρχει λόγος που έχουν πέσει τόσο οι τιμές. Και εγώ ζαχαρώνω όλες τις μόντες που βλέπω εδώ (χταπόδια, κοντά, hardtop κά) αλλά κάνω οικονομία για την νέα turbo alfa miata spyder

Γνώμη μου, βάλε τον κομπρέσορα να δεις χαρά στα σκέλια σου!