Εχει σημασία, ο πωλητής ως τι είναι δηλωμένος στην Paypal. Και εξηγούμαι.
Μέσα του περασμένου Νοέμβρη κερδίζω (καθότι bidding) απο έναν πωλητή στο ebay μια τσάντα πλάτης της Rapha (εταιρεία με ποδηλατικό είδη). Πιο πριν πάλι απο ebay, αλλά άλλους πωλητές, εχω πάρει δυο άλλα πράγματα κι εχω πληρώσει κανονικά, με ελληνική πιστωτική κάρτα, μέσω paypal. Την πληρωμή της τσάντας αρνούταν να την κανει. 2 πιστωτικές, 2 χρεωστικές, ισάριθμα deny.
Επικοινώνησα με την Τράπεζα, η οποία με ενημέρωσε ότι ο πωλητής που θέλω να κανω την πληρωμή αναφέρει ως δραστηριότητα "εμπορία ηλεκτρονικών ειδών" και η απαγόρευση για αυτές τις συναλλαγές δεν έχει αρθεί ακόμη (το Νοέμβριο του 2015). Υπάρχουν δεκάδες κωδικοί, μού είπε, και κάποιοι δεν επιτρέπουν συναλλαγές (λόγω capital control), ενώ άλλοι έχουν απελευθερωθεί, και ότι αυτοι οι "φραγμένοι" κωδικοί ξεκλειδώνουν σιγά σιγά, ανά διαστήματα. Όταν είπα ότι δεν θέλω να πληρώσω ηλεκτρονική συσκευή αλλά τσάντα πλάτης, μού είπε ότι δεν παίζει ρόλο τι θέλω να αγοράσω, αλλά τι εχει δηλώσει ο πωλητής οτι κανει (και αν αυτή η δραστηριότητα ειναι μεσα στις φραγμενες ή όχι).
Συνεπώς, και εφόσον ισχύουν ακόμη όσα περιέγραψα, δεν ειναι τα ναρκωτικά το πρόβλημα, αλλά τα capital control. Όπως, επίσης, αν δεν έχεις ξαναγοράσει από κάποιον, ώστε να ξερεις ότι δέχεται την πληρωμή, δεν θα μπορείς, εκ των προτέρων, να γνωρίζεις - ό,τι κι αν πουλάει - αν θα μπορείς να πληρώσεις.