Το EuroNcap κάνει εξαιρετική δουλειά και οι τυποποιημένες δοκιμές πρόσκρουσης σε εμπόδιο, ή οι δοκιμές που κάνουν αναφορικά με τους πεζούς προκύπτουν με βάση στατιστικές (χειρότερη μορφή πρόσκρουσης).
Η γνώμη μου είναι πως η τυποποιημένη αυτή διαδικασία δίνει μόνο μέρος της αλήθειας του τι συμβαίνει σε μια "κακιά στιγμή". Σαφώς και αποκομίζουμε μια εικόνα των δυνατοτήτων ενός αμαξώματος, δε παύει όμως να είναι μια τυποποιημένη διαδικασία.
Η πράξη μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Γιάννη σε αυτό:
...
Επισης νομιζω οτι τα οχηματα που ειναι επικυνδινα για τους κατοχους τους ειναι τα Hyundai ολα οσα εχω δει γινονται φυσαρμονικα με το παραμικρο...
η ελεγχόμενη παραμόρφωση του αυτοκινήτου είναι σ ω τ ή ρ ι α για τους επιβαίνοντες. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την πρόσκρουση "εκτονώνονται" στις ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μικρότερες δυνάμεις που δέχονται οι επιβαίνοντες. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας (a/b, ζώνες) σώζει. Αυτά βέβαια, και όπως έγραψα, ισχύουν για περιπτώσεις με ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, και καμπίνα που επηρεάζεται ελάχιστα κατά την απορρόφηση/διάχυση δυνάμεων.
Παράδειγμα ανάλογο με το δικό σου δυστυχώς έχω ζήσει, όντας νέος οδηγός, στο τιμόνι ενός R19. 7 χρόνια είχε στη πλάτη, όταν μια απαστράπουσα "του κουτιού" C280 καρφώθηκε πίσω μου (ο παππούς δεν κατάλαβε πως είχα σταματήσει πίσω από ταξί). Από τον καθρέφτη είδα όλη τη σκηνή, και ακόμη ακούω το φρενάρισμά του πίσω μου.
Μετά την κρούση, βλέποντας από το καθρέφτη, καταλάβαινα πως το καπώ του είχε γίνει "Λ". Βγαίνοντας να κάνω επισκόπηση της ζημιάς μου, δε πίστευα στα μάτια μου, βλέποντας πως το R19 δεν είχε αλοιωθεί ΚΑΘΟΛΟΥ παρά μόνο είχε σπασμένο και γδαρμένο προφυλακτήρα (που όμως παρέμενε στη θέση του ως είχε), ελαφρά στραβωμένη εξάτμιση (η C280 χώθηκε από κάτω σχεδόν) ενώ είχε οριακά βυθίσει μια λεπτή λαμαρίνα πάνω από τον προφυλακτήρα μου (σχεδόν μη ορατό).
Η C280 είχε "βυθιστεί" περίπου ως τις ρόδες (μόνο οπτικά ήθελε καπώ, πλήρη set φανών, προφυλακτήρα, δεξί και αριστερό φτερό, ψυγεία κινητήρα και a/c και βεντιλατέρ).
[δε χρειάζεται να πω ότι από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης, το R19 εκτοξεύτηκε στο σταματημένο Vectra (απώλεια ου εμπρός αριστερού φλας μου που απλώς έσπασε, μένοντας στη θέση του) τη στιγμή που στο Vectra (πρώτης γενιάς) o προφυλακτήρας "έκοψε" στη μέση, ενώ το port baguage του άνοιξε και δεν έκλεισε ποτέ ξανά...]
Τι θέλω να πω...
Σε καμία περίπτωση το "άκαμπτο" R19 δε προστατεύει καλύτερ από τη C280... Η φύση της πρόσκρουσης ήταν τέτοια (το πίσω μέρος των αυτοκινήτων είναι αρκετά πιο "γερό" σε σχέση με το εμπρός που είναι σχεδιασμένο για να "τσακίζει") ώστε να προκληθούν τα όσα έγραψα.
Για την ιστορία το κόστος επισκευής του R19 για όλα, στη MAVA (τότε επισήμου αντιπροσώπου της Renault) ανήλθε στις 170.000 δρχ. ενώ της C280 >2.500.000 δρχ.