Αυτό πάντως για την κατανάλωση νομίζω ότι είναι και λίγο άδικο. Ας πούμε ότι στα χρήματα του RX8 αγόραζες ένα Golf GTi. Σαφώς υποδεέστερο οδηγικά αυτοκίνητο, τι σχέση να έχει ένα καλοστημένο πισωκίνητο με εργοστασιακό μπλοκέ με ένα hot hatch με ελεύθερο διαφορικό και απόκριση τουρμπίνας και ηλεκτρικού γκαζιού;
Πόσο λιγότερο νομίζετε ότι καίει το Golf; Σάματις δεν έχει κι αυτό 200 άλογα; Με αέρα θα πάνε αυτά; Ας πούμε ότι το Golf έκαιγε 4 λίτρα λιγότερα ανά 100 χλμ. Νομίζω ότι είναι αναληθές το νούμερο κι είναι μικρότερη η διαφορά τους (είτε αφορά την πόλη, είτε το πλάκωμα) αλλά ας το δεχτούμε. Το Golf ήθελε αναγκαστικά 100άρα βενζίνα, έτσι τουλάχιστον έγραφαν όλα τα φόρα, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Το 8άρι δούλευε μια χαρά και με 95άρα. Αμέσως-αμέσως, η διαφορά στην κατανάλωση έπεφτε στο μισό (χονδρικά).
Ύστερα, ένα δίλιτρο θα έπρεπε να σκάει 600 ευρώ κάθε χρόνο, τη στιγμή που το 8άρι την έβγαζε καθαρή με ένα 100άρικο. Να υποθέσουμε ότι θα έχουν κι ένα 100άρικο ακόμα διαφορά στα ετήσια ασφάλιστρα; Τουλάχιστον! Άρα, άλλα 600 ευρώ το χρόνο, δηλαδή διαφορά που αντιστοιχεί σε 400 λίτρα, ήτοι υπερκαλύπτει τη διαφορά της κατανάλωσης σε 200 εκατοντάδες χιλιομέτρων, δηλαδή 20Κ χλμ. Με αυτή την απλή συλλογιστική, έπρεπε να κάνεις πάνω από 20Κ χλμ
για να αρχίσει να μη σε συμφέρει το 8άρι.
Αλλά αυτά τα πολύ απλά, δε βγήκε να τα γράψει ένα περιοδικό. Αντ' αυτού, ακόμα θυμάμαι το συγκριτικό στο Drive με δύο κόκκινα GTi και RX8, όπου υπήρχε αντίστοιχο μποξάκι που θεωρούσε ότι και στα δύο θα βάζεις 100άρι (γιατί?) και παρέλειπε τελείως τη διαφορά των 600 ευρώ ετησίως από τέλη κι ασφάλιστρα (γιατί?), καταλήγοντας ότι το Golf υπερτερεί τρελά
οικονομικά του 8αριού. Αυτό λέγεται παραπληροφόρηση...
Από την άλλη, για την κατανάλωση έχω ακούσει άπειρους να παραπονιούνται και για πολύ ακριβά και δυνατά μοντέλα. Ένας με Μ3 Ε46 κλαιγόταν ότι θέλει ένα 50άρικο την ημέρα, αν αποφασίσει να την πλακώσει λίγο, ενώ κι άλλος ένας με Boxster S έλεγε ότι όποτε πατάει το γκάζι,
νιώθει το 20άρικο να φεύγει από την τσέπη του. Έτσι είναι τα γκάζια, θέλουν και τάισμα. Αν το RX-8 αγοράστηκε από τύπους που το προτίμησαν γιατί κόστιζε φθηνότερα από μια 316i καινούρια, δε φταίει αυτό... Εν ολίγοις, μια χαρά πρόταση είναι το 8άρι για μεταχειρισμένο εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές. Ειδικά για όσους έκαναν οικογένεια και θέλουν κάτι που να προσφέρει τη χαρά του Miata (όχι τόσο ανόθευτη όμως, προσωπική γνώμη

) σε οικογενειακό αμπαλάζ ή για όσους θα το έχουν έτσι κι αλλιώς για δεύτερο, για μια ψαγμένη βόλτα και γενικώς, λίγα χιλιόμετρα κάθε μήνα...